Follow Us @ozgurkitaplar

Nisan 23, 2015

Gölge ve Kemik - Leigh Bardugo || Kitap Yorumu

Kitap: Gölge ve Kemik
Orjinal Adı: Shadow and Bone
Yazar: Leigh Bardugo
Seri: The Grisha 1/3
Sayfa Sayısı: 382
Yayınevi: Martı Yayınları
Türü: Fantastik, Roman
Çeviren: Ozan Aydın
Goodreads Puanı: 4.09
Benim Puanım: 4/5










Arka Kapak

Onu yalnızca geçmişi...

geleceği ise bir tek o kurtarabilir...


"Bekle!" diye sesimi yükselttim ama o çoktan arkasını dönmüştü. Kolunu tuttum, bizi izleyenlerden gelen şaşkınlık dolu seslere aldırış etmedim. "Bir yanlışlık olmalı. Ben... düşündüğünüz gibi..." Yavaşça bana dönüp kolunu tutan elime ters ters bakınca sustum. Elimi çektim ama öyle hemen geri adım atmayacaktım. "Ben düşündüğünüz kişi değilim," diye fısıldadım çaresizce.

Karanlıklar Efendisi biraz daha yakınıma geldi, sadece benim duyabileceğim bir sesle, "Kim olduğunu bildiğini hiç sanmıyorum!" dedi.



Benim Yorumum

Kitaba bayıldığımı söyleyim önce çünkü süper bir kitap. Yorumuma gelmeden önce kitabın iç tasarımı ve kapağı için martı yayınlarına bir teşekkür edelim. Gerçekten kitabın kapağına hasta oldum süper ve içi de çok güzel. Kitabın kısa bir konusunu açıkladıktan sonra yorumuma geçeceğim şimdi.. 

Alina ve arkadaşı Malyen ile yetimdir. Bir gün hayırsever bir dükün yanında grishalar tarafından - grisha özel yetenekleri olan insanlar demek kısaca - sınanırlar fakat Alina gücünü bastırdığı için bir haritacı olur -- daha sonraları aslında gücünü neden bastırdığını öğreneceğiz fakat ben spoiler vermeyeyim heyecanlı olsun ;) --  Malyen ise çok iyi bir izcidir. Bir gün Karanlıklar Diyarından geçmek zorundalardir ve yolculuk esnasında yaşanılan olayla farkında olmadan gücünü ortaya çıkarır ve bir anda hayatı değişir. 

Yorumuna gelirsek ben kitabı sevdim. Bence bu tür okumayı sevenlerde çok sevdi çünkü güzel bir kitap. Bu tür kitapları okumayanlarda bence bu seriyle bir şanslarını denesinler çünkü cidden güzel bir kitaptı. 

Akıcı anlatımı ve gizemli, romantik, sürükleyici oluşuyla okuru içine çeken fantastik bir kitap. Yazarın yarattığı özgün dünya ve kurgu süperdi, fantastik öğelerle daha bir güzel oldu. Karakterler çok iyidi. Ve kitabın sonu, o nasıl bir sondu öyle ya. Cidden şaşırdım, tahminlerimde biraz yanıldım falan çok güzel ilerledi yani. 

İnandırıcı anlatımı ve karakterlerin yaşadığı olaylar, duyguların yansıtılması çok iyidi. Malyen ve Alina'yı sevdim. Ayrıca karanlıklar diyarı, volcralar, elçiler falan hepsi ilgi çekici ve kitabı güzelleştiren varlıklar. Ve evet Karanlıklar Efendisi oda iyi bir karakterdi gerçekten. Onun hakkında söylemek istediğim bir çok şey var ama spoiler diye söyleyemiyorum :D Karakterlerin çoğu iyidi ve bazıları beni şaşırttı. Sürprizli anlatımı ve nerede ne olacağını bilmememiz güzeldi. Bence okuyan herkesin seveceği bir seri. Grishaların büyülü dünyasını ve sihirli hayatlarını okurken eminim hepiniz zevk alıcaksınızdır..


Kitap Yorumları

"Okuduğum hiçbir kitaba benzemiyor."
Veronica Roth

"Zengin fantastik öğelerle oluşturulmuş bir dünya, büyüleyici kurgu ve sizi kendine bağlayan duygusal bir kanca gibi... Sayfaları çevirirken kendinizden geçecek, final sahnesinde tüm tahminleriniz yanlış çıkacak ve doruk noktasında alnınızdan vurulmuşa döneceksiniz!"
Horn Book Magazine

"Bu büyüleyici dünya, içinde birçok tuzak barındırıyor. Mitolojiyle süslenmiş ve inandırıcı karakterlerle güçlendirilmiş roman sarsıcı sürprizlerle heyecanı ve adrenalini zirveye ulaştırıyor. George R. R. Martin ve J. R. R Tolkien hayranlarına özellikle tavsiye edilir."
RT Book Reviews

"Baş döndüren, eşsiz bir dünyada beklenmedik sürprizleri olan muhteşem bir kitap. Fantastik roman severlerin gözdesi olacak."
Library Journal

"Etkileyici betimlemelerle dolu, entrika ve akıl almaz büyülerle süslenmiş, içinde pek çok sürpriz barındıran bu macera aynı zamanda romantizm ile tehlikeli bir tutkuyu da bir arada sunuyor."
Publishers Weekly

"Leigh Bardugo sihirli parmaklarıyla harika bir roman yaratmış. Karakterler oldukça gerçekçi, kurduğu dünya ise bir o kadar egzotik ve hareketli. Fantastik tür okuyucuları bu seriye bayılacaklar."
Booklist


Kitap Alıntıları

“Çok tuhaf,” dedim bir süre sonra. “Oysa güzelliğin her zaman insanın hayatını kolaylaştıracağını sanırdım.”

“Seni uzun zamandır bekliyordum, Alina” dedi. “Birlikte dünyayı değiştireceğiz.”


"Son gönderdiğim mektubu düşündüm. Sevgili Malyen, yazmıştım. Senden haber alamadım, bir volcrayla tanışıp evlendiğini, kalem kâğıt bulunmayan Karanlıklar Diyarı’nda hayatın keyfini sürdüğünü ya da yeni eşinin ellerini yediğini düşünmeye başladım."


“Haritacı olmak kötü bir şey değil.” “Elbette değil. Timsah olmak da kötü bir şey değil. Tabii kartal olarak doğmadıysan.”

“Seni fark etmem çok vakit aldı, Alina. Ama artık seni görüyor, iliklerimde hissediyorum.”


“Sadece ikimiz olacağız.” dedi. “Gerçekten mi?”
“Her zaman önemli olan sadece ikimizdik, Alina.”

"Sen uzun zamandır karşıma çıkan ilk umut kıvılcımısın.''


''Malyen'i unuttuğumu sanmıştım. Ona olan aşkımın geçmişe,terk etmeye can attığım eski,aptal,yalnız kıza ait olduğunu sanmıştım. O kızı,aşkını tıpkı gücümü gömmeye çalıştığım gibi gömmeye çalıştım. Ama aynı hatayı bir kez daha yapamazdım. Aramızda alevlenen duygular inkar edilemez kadar güçlü,görmezden gelinemez kadar canlıydı.''



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder